روزهای داغ ایلام / تغییر اقلیم گرما را در نقاطی از کشور غیرقابل تحمل کرده است
شهرهاي مهران و دهلران در جنوب استان ايلام امسال شاهد گرماي بيسابقهای بودند، طبق گفته مسئولان هواشناسي تعداد روزهاي گرم طي سال جاري در اين شهرها نيز نسبت به سال گذشته افزايش يافته است. تغيير شرايط اقليمي در يک دهه اخير سبب شده مصرف حاملهاي انرژي در کشور ما افزايش پيدا کند.
به گزارش سلامت نیوز، وقایع اتفاقیه نوشت: استان ايلام هم يکي از استانهايي است که شرايط آب و هوايي آن در سالهاي اخير تغيير کرده و مصرف حاملهاي انرژي در اين استان بهويژه در شهرستانهاي دهلران و مهران به شرايط اضطرار رسيده است. به دنبال افزايش شديد دما در ماههاي گذشته ساعت فعاليت ادارات کاهش پيدا کرد اما اصليترين مشکل براي مردم باز هم کمبود منابع برق و آب عنوان شده است. گزارشها نشان ميدهد ايلام بيشترين ميزان تلفات انرژي در کشور را دارد.
دهلران و مهران رکورددار گرما
مديرکل هواشناسي ايلام ميگويد: بيشترين گرماي استان در شهرستانهاي دهلران و مهران به ثبت رسيده است. به گفته يوسف شيخالملوکي، در شهرستان دهلران ۴۶ و مهران ۴۱ روز گرم ثبت شده که در سال گذشته اين آمار در دهلران ۲۶ و مهران ۲۴ روز بوده است. امسال مهران و دهلران به ترتيب ۱۸و۱۳روز بالاي ۵۰ درجه سانتيگراد بودهاند که در سال گذشته اين آمار براي هر دو شهرستان پنج روز به ثبت رسيده است. او ادامه ميدهد: خوشبختانه در استان نسبت به سال گذشته شاهد کاهش گردوغبار بودهايم، در شهرستانهاي دهلران و مهران در چهار ماه سال جاري به ترتيب ۳۶ و ۲۹ روز گردوغباري ثبت شده که سال گذشته اين آمار ۴۸ و ۳۹ روز گردغباري بوده است. مديرکل هواشناسي ايلام اظهار کرد: با توجه به افزايش دما در استان امسال شهرستانهاي مهران و دهلران به ترتيب ۱۸ و ۱۳ روز بالاي ۵۰ درجه سانتيگراد بودهاند که در سال گذشته اين آمار براي هر دو شهرستان پنج روز به ثبت رسيده است. طبق دادههاي هواشناسي هفته آينده آسمان استان شاهد رشد ابر خواهد بود که ميتواند باعث شرجيشدن هوا و افزايش احساس گرما شود؛ بنابراين لازم است تمهيدات مرتبط با گرما در زمينههاي مصرف انرژي و کشاورزي در نظر گرفته شود.
افزايش مراجعات به مراکز درماني
رئيس دانشگاه علوم پزشکي ايلام هم درباره تأثير افزايش دما بر افزايش مراجعات به مراکز درماني به مهر ميگويد: با توجه به افزايش دما در استان همه مراکز بهداشتي و درماني در استان به حالت آمادهباش هستند. علي دلپيشه ادامه ميدهد: با توجه به بالارفتن دماي هوا در استان بهويژه شهرستانهاي دهلران و مهران و گرمشدن هوا يکي از بيماريهاي شايع در تابستان گرمازدگي است و همين سبب شده که مراجعات مردم به مراکز درماني و بهداشتي و اورژانس بيشتر شود. او به علائم گرمازدگي اشاره کرد و افزود: تهوع، استفراغ، بيحالي، بالارفتن درجه حرارت بدن و گرفتگيهاي عضلاني علائم هشداردهندهاي هستند که نشان ميدهد فرد در معرض گرمازدگي قرار دارد.
رئيس دانشگاه علوم پزشکي استان ايلام ادامه داد: افرادي که فعاليتهاي آنها در گرمای بالا و نور خورشيد است بايد به اندازه کافي مايعات مصرف کرده و از لباسهاي روشن استفاده کنند و استفاده از کلاه و عينک آفتابي استاندارد نيز از مواردي است که بايد رعايت شود. دلپيشه بيان کرد: باتوجه به اينکه بيشترين افزايش دما در شهرستانهاي دهلران و مهران است، مردم بهويژه سالمندان و کودکان و افرادي که بيماري قلبي دارند از بيرونرفتن غيرضروري خودداري کنند. گرماي هوا سبب شده مشکلات فراواني براي شهروندان دهلراني و مهراني به وجود بيايد زيرا کولرهاي گازي هم قادر به مقابله با هواي گرم نيستند. اين درحالي است که در کشورهاي ديگر دماي هوا بين ۳۸ تا ۴۰ درجه سانتيگراد را فوقالعاده اعلام ميکنند و با اجراي سياستهاي حمايتي و آموزشي و حفاظتي در برابر گرما به شهروندان خود خدمات ارائه ميدهند ولي مردم اين شهرستانها در حالي در هواي بالاي ۵۰ درجه گرما زندگي و مرزداري خود را سپري ميکنند که بايد فيشهاي نجومي برق را پرداخت کنند. ميطلبد مسئولان کشوري و استاني در راستاي کاهش تعرفههاي برق اين مناطق تلاش کنند تا رضايتمندي مردم مرزدار ايلام فراهم شود.
خاموشي در استان اعمال نشده است
مديرکل بحران استانداري ايلام به مهر گفت: خوشبختانه با هماهنگي بين دستگاههاي ستاد بحران تاکنون شاهد خاموشي در سطح استان نبودهايم. احمد کرمي بيان کرد: در راستاي اجراي مصوبه اخير هيأت محترم وزيران با موضوع تفويض اختيار تغيير ساعات کار دستگاههاي اجرايي به برخي از استانداران با هدف مديريت مصرف برق در تابستان و به منظور کاهش مصرف انرژي در ساعات اوج مصرف و جلوگيري از ايجاد محدوديت در تأمين برق منازل مسکوني، مراکز تجاري، صنفي و توليدي ساعات کار ادارات شهرستانهاي گرمسيري استان شامل دهلران، مهران، درهشهر، آبدانان و بدره از ساعت 6:30 صبح تا 13:30بعدازظهر تغيير کرد که اين تغيير ساعت کاري ادارات سبب شده که ما شاهد کاهش مصرف انرژي در ادارات باشيم.
مديرکل بحران استانداري ایلام اظهار کرد: با توجه به موج گرما در استان و بالارفتن پيک مصرف براي کاهش پيک مصرف در استان ساعت کاري دستگاههاي اجرايي در چند شهرستان استان شامل شهرستانهاي ايلام، ايوان، چرداول، سيروان و ملکشاهي از تاريخ ۹۶/۵/۷ بهدليل گرماي هوا نيز تغيير کرده است. او ادامه داد: با توجه به بالارفتن پيک مصرف توصيههاي لازم به مراکز صنعتي براي رعايت الگوي مصرف داده شده است. کرمي عنوان کرد: با توجه به اينکه ظرفيت شبکههاي حاملهاي انرژي تعريف شده و نميتوانند بار اضافي را تحمل کنند از مردم میخواهیم الگوي مصرف را در دستور کار خود داشته باشند تا شاهد خاموشي در استان نباشيم. مديرکل بحران استانداري ايلام افزود: شهرستانهاي دهلران و مهران در استان رکورددار گرما هستند ولي خوشبختانه تاکنون خاموشيای در اين شهرستانها اتفاق نيفتاده است.
مديرعامل برق استان ايلام ميگويد: با توجه به افزايش بيسابقه دما و از طرفي بالارفتن پيک مصرف در استان خوشبختانه تاکنون خاموشي نداشتهايم. به گفته هادي شيرخاني خاموشيهای کوتاه و محلي که در استان اتفاق افتاده ناشي از بار نامتعارف و سرقت انرژي خارج از شبکه بوده است. او بيان کرد: مصرف روزانه برق در استان از مرز ۳۶۳ مگاوات گذشته؛ اين درحالي است که ما تنها ۱۰ درصد پيشبيني کرده بوديم که خوشبختانه تاکنون مشکل خاصي در تأمين انرژي نداشتهايم. او تصريح کرد: انتظار است شهروندان در ساعات پيک مصرف؛ ۱۲ تا ۱۶ و ۱۹ تا ۲۳ با اعمال مديريت مصرف، زمينه را براي کاهش مصرف فراهم کنند تا مشکلي براي تأمين انرژي پيش نيايد.
۵۰ درصد آب شرب در استان ايلام تلف ميشود
مديرعامل شرکت آب و فاضلاب شهري استان ايلام نيز گفت: با توجه به بالارفتن دما انتظار هست شهروندان در مصرف آب صرفهجويي کنند. داراب بيرنوندي بيان کرد: شرايط افزايش دما سبب شده که استفاده از آب شرب در استان افزايش پيدا کند. او اظهار کرد: با توجه به اينکه شبکه آبرساني و ايستگاه پمپاژ براساس ظرفيت تعريفشده آب شرب شهروندان را تأمين ميکنند، استفاده بيشتر از استاندارد سبب خواهد شد که ايستگاه پمپاژ با مشکل مواجه شود. مديرعامل شرکت آب و فاضلاب شهري استان ايلام گفت: بيش از ۵۰ درصد آب شرب در استان در بحث استحمام و استفاده از ماشينهاي لباسشويي و ظرفشويي تلف میشود که انتظار داريم شهروندان مصرف بهينه آب را در دستور کار خود داشته باشند. او بيان کرد: عدم رعايت الگوي مصرف در استان سبب شده که بيشتر ساکنان آپارتماني در شهرهاي استان بهويژه شهر ايلام با مشکل مواجه شوند و اين ناشي از مصرف بيرويه است. بيرنوندي اظهار کرد: در سال گذشته براي اصلاح و بهسازي شبکههاي آب شهري بيش از ۴۲۰ ميليارد ريال هزينه شده و امسال نيز دراينراستا ۵۰ ميليارد ريال هزينه خواهد شد.