یک پنجم جمعیت ایلام تحت پوشش نهادهای حمایتی/ شکست طرح محرومیت زدایی

در حالی که طی سالهای گذشته طرح محرومیت زدایی به منظور کاهش مددجویان نهادهای حمایتی در استان ایلام آغاز شده اما هم اکنون بیش از یک پنجم جمعیت استان ایلام تحت پوشش این نهادها هستند و این استان در این زمینه همچنان مقام اول کشور را داراست.

به گزارش خبرنگار مهر، استان ایلام از دیرباز با پسوند "محرومیت" همراه بوده است و به دلیل مهاجرت، بیکاری، فقر، مشاغل کاذب و غیرمولد، عدم بهره‌وری تولید صنعتی و کشاورزی، رواج دلالی در بخش خدمات، شکاف درآمدی شهر و روستا، نبود سرمایه‌گذاری منجر به اشتغال همواره از استانهای کم توسعه کشور بشمار می رود.

یکی از موارد و نمونه های فقر و محرومیت در استان ایلام تعداد افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی است که مصداقی بارز از عدم رفع محرومیت در استان دارد.

استان ایلام دارای جمعیت 600 هزار نفری است که طی سالهای گذشته همواره 110 هزار نفر از این جمعیت تحت پوشش کمیته امداد و بیش از 20 هزار نفر تحت پوشش بهزیستی بوده است.

طی سالهای گذشته با آغاز طرح محرومیت زدایی در استان ایلام شاید تعدادی از مددجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی خودکفا شدند ولی هنوز تعداد مددجویان همچنان بالاست و این استان مقام اول کشور را در این زمینه داراست.

طرح محرومیت زدایی از آغاز شروع تاکنون نتوانسته طرحهای اشتغالزایی مناسبی برای خودکفا کردن مددجویان کمیته امداد و بهزیستی اجرا کند هرچند تاکنون طرحهایی اجرا شده است.

با وجود این طرح هم اکنون نیز منطقه ماژین شهرستان دره شهر بیش از 10 روستا در غار زندگی می کنند و در بدترین نوع شرایط زندگی هستند که آدمی با نگاه کردن به زندگی این افراد گریه می کند.

به نظر می رسد طرح محرومیت زدایی به تنهایی نمی تواند در جهت خودکفا کردن مددجویان و تا حدودی ریشه کنی محرومیت در ایلام موفق باشد و نیاز به طرحهای مهمتر و بزرگتری باید بود.

استان ایلام از لحاظ شاخصه های توسعه در ردیف آخر استانهای کشور قرار دارد و در زمینه محرومیت و فقر در ردیف اول استانهای کشور قرار دارد.

ممکن است برای هر کسی سئوال پیش آید که چرا واقعا با همین ظرفیت و پتانسیل از جمعیت 600 هزار نفری استان ایلام یک پنجم تحت پوشش نهادهای حماتی باشد و طبق آمار غیر رسمی 20 درصد مردم زیر خط فقر زندگی کنند.

در استان ایلام بیشتر مردم به شغلهای کشاورزی و دامداری و خدماتی مشغول هستند و دیگر بخشها بطور کامل در استان هنوز جا نیفتاده است.

اگر به سراغ میدانهای اصلی شهرهای ایلام برویم با انبوهی از کارگر ساختمانی مواجه می شویم که روز و شب در تلاش برای چرخاندن زندگی هستند ولی چقدر ساختمان سازی!

طبق آمار کارشناسان ایلام دارای20 درصد جمعیت زیرخط فقر و چهارمین استان فقیر کشور است.

مشارکت نیروی کار متخصص و آموزش دیده در فرآیند فعالیت‌های مولد اقتصادی استان ناچیز است و از طرف دیگر استان به لحاظ توسعه انسانی دارای وضعیت مطلوبی نیست در حالیکه خیلی از نخبه های استان ایلام از این استان به دیگر نقاط کشور مهاجرت می کنند.

مدیر کل کمیته امداد استان ایلام اظهار داشت: وجود 70 تا 80 هزار نفر از جمعیت 600 هزار نفری ایلام در زیر چتر حمایتی کمیته امداد رقم مطلوبی نیست.

علی حسین احمدی ادامه داد: این رقم باید در نخستین فرصت از دو رقمی شدن به سمت تک رقمی شدن سوق یابد و آمار افراد زیر پوشش کاسته شود.

این مسئول اضافه کرد: برای تحقق این مهم نیز برنامه‌های ویژه‌ای تدارک دیده شده که به زودی در استان ایلام اجرایی می‌شود.

احمدی تصریح کرد: تحقق برنامه‌های کمیته امداد امام خمینی نیازمند همکاری همه دستگاه‌های اجرایی استان ایلام است.

مدیرکل جدید کمیته امداد امام خمینی استان ایلام گفت: البته در این راه نیز از رهنمودها و طرح‌های استاندار ایلام نیز استفاده خواهد شد.

وی بیان کرد: در سال جهاد اقتصادی خود را برای خدمترسانی به مردم استان ایلام مجهز کرده و در این راه برای اربابان و ولی‌نعمتان خود برنامه‌ریزی کرده‌ام.

این مسئول اضافه کرد: این برنامه‌ها با تلاش سربازان و امدادگران کمیته امداد امام خمینی در اقصی نقاط استان ایلام اجرایی می شود.

استان ایلام به عنوان غربی ترین استان کشور از دیرباز تاکنون همواره با پسوند "محروم" در بین مردم مناطق مختلف کشور معروف بوده به طوریکه نام این استان بدون این واژه تلخ شاید برای برخی افراد نا آشنا بود.

اگر گذری کوتاه به این استان داشته باشیم در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بهره مندی کمتر از 30 درصد مردم استان از سواد و تحصیل و دور بودن این استان از پایتخت سرآغاز و زایش محرومیت استان محسوب می شود.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی اگرچه اقداماتی مهم برای توسعه این استان انجام گرفت ولی چندی طول نکشید که با آغاز جنگ تحمیلی ایلام نه تنها از مسیر پیشرفت خارج شد بلکه متحمل شدیدترین حملات جنگی رژیم بعثی نسبت به سایر استانها شد.

پس از پایان جنگ هشت ساله تحمیلی، ایلام که خرابه ای بیش نبود در ستاد بازسازی جنگ و جهاد سازندگی در مدت زمان کوتاهی بازسازی و خیلی سریع از حمایت این ستاد خارج شد.

مجموع این عوامل موجب شد این استان جزء نقاط محروم کشور واقع شود و کمتر کسی ایلام را به عنوان استانی موفق و پیشرفته بشناسد.

اگرچه دولتهای مختلف در مدت 30 سال از تشکیل انقلاب با اجرا و بهره برداری از طرحهای مختلف عمرانی و صنعتی درصدد توسعه این استان و رفع محرومیت از چهره آن بودند ولی همچنان مردم برخی مناطق این استان با محرومیت بسیار بالا در وضعیت سخت زندگی می کنند.

نظرات ارسال نظر
  • ایلامی دردناکدر تاریخ ۲۰ تير ۱۳۹۰

    از سایت شما و خبرگزاری مهر بسیار تشکر می کنم که مشکلات استان ایلام را به گوش مسئولان دلسوز استان و کشور می رسانید امیداورم روزی برسد که آمار خودکشی استان ایلام که به خاطر فقر و بیکاری بسیار بالاست کمتر شود.

    پاسخ به این نظر
عمر سایت: 19سال و 9ماه و 0روز