مجتمع پتروشیمی ایلام مشکل نقدینگی دارد
با وجود پيگيريهاي فراوان براي تامين نقدينگي مورد نياز شركت، هنوز موفق به انجام اين كار نشدهايم و اعتراضهاي ما هم در مورد حل مشكلات اين واحد به نتيجه نرسيده است.
داوود فرمهيني فراهاني، مديرعامل مجتمع پتروشيمي ايلام نيز اميدوار است كه مشكل كمبود نقدينگي شركت حل شود. وي ميگويد: اگر كار مهندسي و تامين منابع مالي دست به دست هم ميدادند و همه چيز هم براساس برنامه پيش ميرفت، اين طرح بايد در سال 90-89 به بهرهبرداري ميرسيد.
براساس برنامهريزي اوليه بايد ابتدا قرارداد الفين امضا ميشد و سپس قرارداد احداث پلياتيلن سنگين؛ اما قرارداد پلياتيلن سنگين اول امضا شد و سپس قرارداد الفين آن هم با وقفهاي 16 ماهه.
مديرعامل مجتمع پتروشيمي ايلام در اين ارتباط ميگويد: بهدليل كامل نبودن اطلاعات كمي و كيفي شركت ملي گاز ايران و پالايشگاه گاز ايلام و تصميم هيأتمديره وقت شركت ملي صنايع پتروشيمي مبني بر واگذاري ساخت واحد الفين به ايرانيها، قرارداد الفين با 16 ماه تاخير منعقد شد.
وي درباره تامين نقدينگي نيز ميگويد: بخش پلياتيلن سنگين با توجه به تامين 95 درصد مبلغ مورد نياز خود از طريق فاينانس هماكنون به پيشرفت 90 درصدي رسيده است؛ اما واحد الفين بهدليل عدمانعقاد به موقع قرارداد هماكنون با مشكل تامين اعتبار مالي مواجه شده است.
فراهاني با اشاره به افزايش ظرفيت توليد الفين از 318 هزار تن به 450 هزار تن اضافه ميكند: ميزان سولفور موجود در خوراك دريافتي از پالايشگاه گاز ايلام هم بيش از حد نرمال است، به همين دليل بايد براي گرفتن سولفور اضافي يك واحد فرآوري نصب شود، از طرفي زيرساختهاي اوليه از قبيل تامين آب و برق براي احداث پتروشيمي كه براساس توافقات مسئولان استاني قرار بود عملي شود، هنوز محقق نشده است.
فراهاني ميگويد: عوامل فوق باعث شده است تا ميزان سرمايهگذاري طرح 300 ميليون دلار افزايش يابد. اين در حالي است كه منابع تامينكننده اين افزايش پيشبيني نشده بود، به همين جهت طرح دچار چالش جدي شده است.
مديرعامل مجتمع پتروشيمي ايلام با بيان اينكه توانستيم بخشي از فاينانس واحد الفين را از خارج تامين كنيم ادامه ميدهد: هماكنون 20 درصد در بخش تجهيزات مكانيكي، 10 درصد در ساختمان، 100درصد در مهندسي پايه و 30 درصد در بخش مهندسي پيشرفت داشتهايم.
وي كه اميدوار است با تمهيدات پيشبيني شده از بانكهاي داخلي براي تامين اعتبار واحد الفين وام بگيرد، ميگويد: قرار شده از طرح آمايش وزارت صنايع استفاده كنيم ضمن اينكه سازمان صنايع و معادن ايلام هم طرح را بررسي كرده و وزارت صنايع و معادن نيز ما را به بانك مربوطه براي دريافت تسهيلات معرفي كرده است.
هماكنون پيشرفت واحد پلياتيلن سنگين به 90 درصد، الفين به 27 درصد، برق و بخار به 68 درصد و يوتوليتي و آفسايد به 67 درصد رسيده است.نماينده ايلام با بيان اينكه سهامداران پتروشيمي ايلام سهم خود را براي اجراي طرح به موقع نميپردازند، ميگويد: اين امر باعث شده است تا شركت با بحران جدي براي ادامه فعاليتش مواجه شود.
قنبري با بيان اينكه نبايد اميد داشته باشيم پتروشيمي ايلام به اين زوديها به بهرهبرداري كامل برسد، ادامه ميدهد: روند اجراي طرح به قدري كند است كه مسئولان تصميم گرفتهاند آن را بهصورت فازبندي افتتاح كنند.
اما مديرعامل مجتمع پتروشيمي ايلام نظر ديگري دارد. وي ميگويد: با توجه به اينكه ساختار شركت خصوصي است و شركت ملي صنايع پتروشيمي نيز يكي از سهامداران اين شركت است، تاكنون به تعهدات خود مبني بر تامين نقدينگي به اندازه سهم خود عمل كرده است و شايسته است ساير سهامداران نيز هرچه سريعتر به تعهدات خود عمل كنند.
فراهاني ادامه ميدهد: در مجمع فوقالعاده شركت افزايش سرمايه به تصويب رسيد؛ بنابراين هريك از سهامداران بايد تا پايان بهمن ماه نسبت به تامين آورده و نقدينگي به اندازه سهم خود اقدام كنند.
سرمايه مصوب اوليه پتروشيمي ايلام 1200 ميليارد ريال بود كه براساس تصميم مجمع فوقالعاده به 3 هزار ميليارد ريال افزايش يافته است.مديرعامل مجتمع پتروشيمي ايلام ميگويد: با وجود همه مشكلات تلاش ميكنيم نيمه دوم سال آينده واحدهاي توليد پلياتيلن سنگين، نيروگاه و يوتوليتي مورد نياز اين واحد پيش راهاندازي شوند تا پس از آن به توليد برسند، اما بهدليل نبود نقدينگي و تامين نشدن تسهيلات، راهاندازي واحد الفين در سال 91 عملي خواهد شد.
وي در رابطه با اشتغالزايي ناشي از اجراي اين طرح ميگويد: اگر شرايط مالي اجازه دهد، با توجه به نيازمندي به نيروي انساني در يك نوبت كاري 4500 تا 5 هزار نفر مشغول به كار ميشوند اما متأسفانه در حال حاضر تنها 1300 نفر مشغول به كار هستند.به گفته مديرعامل مجتمع پتروشيمي ايلام، در دوران بهرهبرداري طرح نيز 700 نفر بهصورت رسمي و هزار نفر هم تحت پوشش شركت فعاليت خواهند كرد.
مجتمع پتروشيمي ايلام در سال 84 با سرمايهگذاري اوليه 650 ميليون دلار به علاوه 150 ميليارد تومان اعتبار ريالي، با ظرفيت توليد سالانه 318 هزار تن اتيلن و 300 هزار تن پلياتيلن سنگين عملا كار خود را در 26 كيلومتري شمال غربي شهر ايلام آغاز كرد.
شركت ملي صنايع پتروشيمي با 49 درصد، شستا تامين اجتماعي با 17 درصد، شركت سرمايهگذاري سازمان بازنشستگي كشوري با 17 درصد و شركت سرمايهگذاري سرآمد غدير با 17 درصد سهامداران شركت پتروشيمي ايلام هستند.