برگزاری سوگواره "چمر" در ایلام

به گزارش خبرگزاری فارس از ایلام، به مناسبت سالگرد ارتحال ملکوتی امام راحل مراسم سوگواری محلی "چمر" در منطقه کارزان شهرستان سیروان از توابع استان ایلام برگزار می‌شود.

این مراسم معنوی با حضور شماری از مسئولان محلی، خانواده معظم شاهد و ایثارگران، روحانیون، بسیجیان و دیگر اقشار مختلف جامعه برپا خواهد شد.

در مناطق روستائى و عشایرى استان ایلام "چمر" نواى غمبارى است که در سوگ عزیزان از است رفته نواخته مى‌شود، این مراسم در هنگام تدفین و سوگواری عزیزان از دست رفته قوم کرد و لر در استان ایلام برپا می‌شود.

"چمر" با صف بستن زنان مویه‌خوان، نوازندگان ساز و دهل و شاعران محل شروع مى‌شود، با بالا آمدن آفتاب و به نوا درآمدن سرنا و دهل نواى چمرى آغاز مى‌شود، بعد از صف بستن و قرار گرفتن علم و کتل‌ها در قسمت‌هاى مختلف صف، "بویش" ها و "راوکر"ها یا همسرایان مرثیه‌خوانى با نوائى مانند هق‌هق آغاز مى‌شود.

همسرایان با این نوا از جلوى صف گذشته و با رسیدن به پایان صف به آرامى باز مى‌گردند و این کار تکرار مى‌شود، این مراسم تا نیمروز ادامه مى‌یابد.

بعد از صرف ناهار و چای، مراسم تا تاریک شدن هوا ادامه مى‌یابد، این مراسم یک تا سه روز به ‌طول مى‌انجامد، چنانچه مراسم چند روز ادامه یابد، هر غروب میهمانان به خانه‌هاى خود باز مى‌گردند، اما در مرحله آخر به آنها شام مى‌دهند که به آن "شه و شیم" (شام عزا) گفته مى‌شود.

در لغت‌نامه‌های مختلف تعاریفی مختلف در مقابل واژه "چمر" نوشته شده است، در فرهنگ مردوخ، "چمر" به معنی چنیر حلقه و دایره آمده است.

چمری خم به دهل عزا گفته شده است، در فرهنگ حال نوشته شده است که چمر یعنی مویه کردن بر مرده، در فرهنگ دهخدا هم آمده است چمر یعنی آشکار، پیدا و روشن، به طور کلی واژه چمر می‌تواند از کلماتی مانند (چه مه ره) یعنی چشم به راه و منتظر کسی یا مساوی بودن و یا چم و چمانن به معنای خم و خم شدن کنایه از خم شدن پشت بر اثر غم گرفته شده باشد. 

افزون بر تعاریفی که در مورد چمر نقل شده است، تعاریفی به صورت گوناگون در درون آن پیداست، تعاریفی مانند، حلقه بستن برای عذا، پاکوفتن و داد و بیداد کردن برای متوفی، پشت خم کردن برای نشان دادن ناراحتی از مرگ کسی که از دست رفته و همچنین چشم به راه بودن صاحبان عزا برای رسیدن کسانی که در این مراسم شرکت می‌کنند.

چمر، گونه‌‌ای از مراسم ویژه سنتی و نمایش آیینی است که در گروه تعزیه به حساب می‌آید، آهنگ عزای چمر که با ساز و دهل نواخته می‌شود در زبان مردم به چمر یا چمریانه مشهور است.

فرماندار شهرستان سیروان در خصوص برگزاری مراسم "چمر " گفت: این مراسم فردا راس ساعت 10 صبح در سه راهی کارخانه سیمان ایلام برپا می‌شود.

علی عباس شفیعی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از مردم استان ایلام خواست در این مراسم معنوی که به مناسبت ارتحال امام راحل برپا می‌شود شرکت فعال داشته باشند.

نظرات ارسال نظر
  • محمددر تاریخ ۱۸ خرداد ۱۳۹۲

    چمر از آیین ها و سنتهای دیرین استان ایلام وباید این میراث فرهنگی پاس داشت ریشه این سنت از دیر باز در بین مردم شهرستان ملکشاهی رایج و به تمام استان کشیده شده این فرهنگ نوع دوستی را پاس بداریم چون زاده این مرز و بوم است .

    پاسخ به این نظر
عمر سایت: 17سال و 18ماه و -14روز