در میزگرد ایسنا در ایلام مطرح شد؛ فارغالتحصیلان بیکار و دامپروری غیرعلمی (۲)
ادامه قسمت اول
در حالی که دانشآموختگان رشته دامپروری از بیکاری گله دارند، مراکز دامپروری ایلام به دلیل نگاه غیرعلمی و سنتی حاکم بر آنها نتوانستهاند به توسعه استان در این بخش کمک کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، دامداری در استان از ظرفیتها و مزیتهای نسبی قابلتوجه که اگر با برنامهریزی به آن نگاه شود، میتواند در توسعه و افزایش سطح تولیدات داخلی استان نقش مثبتی را ایفا کند. البته ناگفته نماند که این پتانسیل ارزشمند با کاستیها و چالشهایی نیز مواجه است که به همین منظور خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، با دعوت از کارشناسان و مسئولان اجرایی استان زمینهای را برای هماندیشی و بحث در مورد ظرفیتها و چالشهای دامپروری استان فراهم کرد و امیدواریم که خروجی این میزگرد تلنگری به بخش اجرا و برنامهریزی برای توسعه حوزه دامداری و دامپروری در استان و همچنین صنایع تبدیلی در این حوزه باشد.
درههای بحرانآفرین بین بهرهبردار، دستگاههای اجرایی و مراکز علمی
«افشین کریمی» مدیرکل امور روستایی استانداری ایلام نیز در این میزگرد اظهار کرد: بحثی که به نظر میرسد اول این است که بیشتر سعی کنیم دیالوگ برقرار شود، ولی ما الان سعی میکنیم مونولوگ باشیم و حتی روبهروی هم که نشستهایم سعی داریم هر چه را که خودمان میپسندیم بگوییم و توجهی به جوانب کار نداریم.
وی افزود: اگر تقصیری هست همه بخشها در آن مقصر هستند و اگر کارکردی وجود دارد، همه بخشها زحمت کشیدهاند و هیچکدام این بخشها معصوم نیستند، نه دامپرور ما بهعنوان بهرهبردار و نه مصرفکننده و نه سیستم بانکی و نه دستگاه اجرایی و نه سیستم دانشگاهی ما هیچکدام بی ایراد نیستند، همینالان فاصله صحبت اساتید دانشگاه تا دستگاه اجرایی تا بهرهبردار را اگر کنار هم بگذاریم، میبینیم که درههای عمیقی بین آنها وجود دارد و این فاصله باعث شده که عبور از این بحرانها محال باشد.
اگر کارآفرین واقعی وجود داشته باشد
کریمی ادامه داد: مشخص نیست چند درصد از دامپروران ما روستایی هستند و در جامعه شهری نیز افرادی باقدرت رانتی که وجود داشته، طرح گرفتهاند و یک عده جو آن هم وارد میدان شدهاند، بهپای آنها میسوزند، یعنی پروانههای صادره در سنوات گذشته نشان میدهد که ما خیلی دقیق عمل نکردهایم. اگر کارآفرین درستی وجود داشته باشد و تسهیلات درست در اختیار آنها قرار گیرد، تسهیلاتی که ارزشافزوده تولید کمتر از بهره بانکی نباشد، مابهازای برایش خواهد داشت و میتواند زندگیاش را بچرخاند.
مدیرکل امور روستایی استانداری ایلام همچنین با اشاره به اینکه ما کارآفرین را سر جایش نگذاشتهایم، یادآور شد: در استان ما ۹۶ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است و جالب است که بدانید ۷۰ درصد آن پرت است و در آب شرب شهری نیز ۳۰ درصد پرت داریم و مرتب هم به دنبال سدسازی هستیم، درصورتیکه باید به دنبال بهسازی مصرف باشیم یا در بخش کشاورزی به دنبال سیستم آبیاری بهینه باشیم.
دامداران مشاور ندارند
وی افزود: هم تولیدکننده واقعی هم دستگاه اجرایی و هم سیستم پولی کشور و هم اساتید دانشگاه حرفهایی دارند که چرا دامداران مشاور نداردتا تولیدات صادراتی داشته باشند، ما در مرحله واگذاری پروانه واحد صنعتی در شناخت کارآفرین با مشکل روبرو هستیم و تقصیر دستگاه اجرایی هم نیست.
کریمی اضافه کرد: اولین اقدام، طرح توجیهی است یعنی توجیه دارد که من مرغداری یا گاوداری بزنم؟ ما باید بازار فروش و نهادههای مصرفی را بررسی کنیم که آیا در استان به میزان کافی وجود دارد؟ آیا صادرات میتواند داشته باشد؟ مالیات آن چگونه است؟ اگر همه این موارد بررسی شود، بعید است با مشکل مواجه شویم.
مدیرکل امور روستایی استانداری ایلام با بیان اینکه واگذار کردن این طرحها به افراد غیرمتخصص از چالشهای دامپروری استان است، گفت: فرآیند تولید و فروش باید بهدقت آنالیز شود و در جلسات باید عملیاتی صحبت شود.
وی عنوان کرد: هیچکس وکالت سیستم سنتی ما را ندارد، چراکه سیستم صنعتی ما اتحادیه و متولی داشته، ولی سنتی ما هیچ ندارد.
کریمی با اشاره به اینکه 2 میلیون رأس دام سبک ما در استان سنتی اداره میشود، گفت: یک میلیون و 400 هزار دام عشایر سایر استانها نیز وارد استان میشوند و با این وصف هیاهوی دامداری صنعتی بیشتر از سنتی است و توسعه در روستاها مدتهاست که فراموش شده است.
مسئولان شعار شهر شدن روستاها را سر ندهند
مدیرکل امور روستایی استانداری ایلام ادامه داد: متأسفانه نمایندگان مجلس ما به هر روستایی که میروند، شعار شهر شدن را سر میدهند، روستای ۲۷۰ نفری ما به شهر تبدیل شده درحالیکه در سیاست کلان کشور، روستا یک ماهیت استراتژیک دارد و در استان ایلام بهعنوان پدافند غیرعامل مرزداری توسط روستاهای ما صورت میگیرد، برای ساخت پاسگاه پول خرج میشود، ولی همین روستای چنگوله نقش مدافع و مرزدار دارد.
وی یادآور شد: دولت تدبیر و امید که متکی به مدیریت عقلانی و خرد جمعی است، میخواهد فضای پوپولیستی و رویکرد عوامپسندانه را کنار بگذارد و یک رویکرد عقلانی با خرد جمعی را بکار گیرد که در همین راستا امسال اولین همایش روز روستا برگزار شد و تأکید رییسجمهور بر روستاهای مرزنشین بود که ۳ شهرستان ما روستای مرزی دارند و بحث تخصیص اعتبارات آنها نیز آغازشده است.
طرح هادی عامل حذف دامداری در روستاها
کریمی با انتقاد از اجرای ناقص طرح هادی در روستاها اظهار کرد: طرح هادی جای نگهداری دام در روستاها را از بین برده که این یک نقص بزرگ است و اهالی روستا باید کشاورزی و دامداری را در بیرون از روستا انجام دهند و در سال گذشته که اقتصاد مقاومتی ابلاغ شد، مهمترین عنصر در پازل اقتصاد مقاومتی بحث خود تولیدی است.
روستاییان را آسیبپذیر و معیشت آنان را خدشهدار کردهایم
مدیرکل امور روستایی استانداری ایلام ۳۶ درصد جامعه استان ایلام و نزدیک به ۲۸ درصد کشور را روستایی دانست و اضافه کرد: در گذشته اهالی روستا نان، دام، لبنیات و مواد موردنیازشان را خودشان تأمین میکردند و باغداری هم داشتند، اما سیاستها بهگونهای دیگر پیش رفت.
کریمی تأکید کرد: وقتی در حلقههای تکاملی، شهری بودن را نقطه تکاملیافتگی بعد از روستایی بودن قرار میدهیم، فرد روستایی کمی وضعیتش خوب شد، به شهر مهاجرت میکند، یعنی ما ازلحاظ فرهنگی کاری کردهایم که روستاییان دست دراز کنند و یارانه بگیرند، درحالیکه خودش باید یارانه را تأمین کند، این سیستم الان بههمریخته است.
وی با اشاره به اینکه عشایر از آن تعریف اصلی خود خیلی دور شده و تعریف روستایی ما با آن تعریف گذشته فرق کرده است، خاطرنشان کرد: روستا با امکانات آب، برق، گاز، تلفن و جاده دسترسی، مدرسه و خانه بهداشت داریم، اما بازهم مردم به شهر مهاجرت میکنند که دراین بین ۲ بحث فرهنگی یکی اینکه دهاتی بودن عار بوده و دیگری معیشت است، وجود دارد که البته معیشت آنها را ما در طول چند سال گذشته دستکاری کردیم.
کریمی اظهار کرد: مراتع ما کفاف دامهای ما را نمیدهند پس چگونه قطب دامپروری شویم؟ حال این سؤالات پیش میآید که آیا رفتن به سمت دام سنگین میتواند کمک کند؟ آیا تغییر درروند واگذاریها مؤثر است؟
مدیرکل امور روستایی استانداری ایلام با بیان اینکه دفتر توسعه مناطق محروم کشور اعلام کرده که تعاونیهای روستایی برای توسعه روستاها و ایجاد اشتغال در آن از طریق دریافت تسهیلات بانکی با ضمانت کارت یارانه افراد تشکیل شود، تصریح کرد: اتحادیههای ما باید به سمت چابکی و تحرک بروند و خیلی تسهیلات کشاورزی میگیرند و جایی دیگر مصرف میکنند، چراکه خدمات و دلالی بیشتر سود دارد
هر سیاهچادر یک کارگاه تولیدی است
«مهدی سیدان» مسئول هماهنگی و ساماندهی امور عشایری استان ایلام نیز در این میزگرد اظهار کرد: تاریخ عشایر تاریخ این قوم دلاور پر از برگهای زرینی است که از دلاورمردیها و رشادتها و ارزشهای والای انسانی اینها حکایت دارد، قداست و اهمیت تولید هیچ شکی را باقی نمیگذارد که ما جامعه شهری برای بقاء خود باید به کمک عشایر بشتابیم، آنهم عشایری با تولیدات پروتئینی و صنایعدستی که هم فرهنگ و هم هنر است.
وی افزود: به نظرم هر سیاهچادر عشایر یک کارگاه تولیدی و یک پاسگاه مرزی است و هر رأس دام عشایر یک کارخانه متحرکی است که احتیاج به وابستگی به خارج ندارد.
سیدان بابیان اینکه توسعه روستایی مقدمه و زمینهساز توسعه کشاورزی است، گفت: با تعیین متولی توسعه روستا که الان رهاشده و زمانی جهاد سازندگی بود، بخشی از اعتبارات باید برای روستاها هزینه شود، مثل گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی و جلوگیری از ضایعات و ایجاد خدمات طرح توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی روستا با محوریت مردم باید انجام شود و توسعه روستایی را مبنای کار قرار دهیم و در جهت توانمندسازی اعتبارات قدم برداریم.
وی با تشریح نقاط قوت دامپروری استان تصریح کرد: زمینهای آبوخاکی، تنوع اقلیمی، نیروی انسانی کارآمد، مراکز آموزشی و تحقیقاتی، تشکلهای دامداری، وجود منابع داخلی و نهادهها، وجود ذخیره ژنتیکی دام، همکاری نسبی مراکز آموزش و تحقیقات، وجود سازمان نظاممهندسی کشاورزی، بیمه و همجواری با کشور عراق و وجود صنایع وابسته ازجمله ظرفیتهای دامپروری استان هستند ولی پایین بودن سطح سود بهرهبرداران، عدم تعادل دام و مرتع، کمبود علوفه، مراتع میانبند از بین رفتهاند و فاصله ییلاق و قشلاق کم شده و دام عشایر استانهای همجوار ۶ ماه در استان ما هستند که باید اعتبارات عشایری آنها در مناطق ما هزینه شود ازجمله چالشهای این بخش در استان هستند.
۱۰ درصد دامهای استان بیمه هستند
مسئول ساماندهی و هماهنگی امور عشایری ایلام نیز در این میزگرد با اشاره به اینکه چرا دام از برزیل میخریم ولی دام دامدار ما روی دست آنها مانده است، گفت: ۱۰ درصد دامهای استان بیمه هستند.
تسهیلات اعطایی بخش کشاورزی سرسامآور است
ملکیزاده نماینده حقوقی اتحادیه دامداران استان در ادامه این میزگرد تصریح کرد: در بحث دامپروری مؤلفههای زیادی تأثیر دارن، ولی در بقیه صنایع تولیدی کمتر این تأثیرات دیده میشوند، مثلاً در یک کارخانه بیسکویتسازی یا نوشابهسازی، موادی وارد چرخه تولید شده و در نهایت محصول تولید میشود، ولی در بحث دام اینگونه نیست و ممکن است در اثر یکبارندگی یا یک صاعقه احتمال دارد آن دام تولید روز قبل را نداشته باشد.
وی بحث طبقهبندی بدهکاران بانکی از مباحث مهم این حوزه دانست و اضافه کرد: در حال حاضر ۳ دسته بدهکار بانکی داریم، دسته اول واحدهای فعال هستند که بدهکارند(سرمایه جوابگو بدهکاری به سیستم بانکی نیست) و دسته دیگر واحدهای غیرفعال هستند که تسهیلات کشاورزی گرفتهاند، ولی خارج از بخش کشاورزی سرمایهگذاری کردهاند .
این دارنده گاوداری شیری در مجتمع دانشآموختگان ایوان با اشاره به اینکه مصرف کردن این منابع مالی به نام کشاورزی ولی درجایی دیگر مشکل شرعی دارد، یادآور شد: متأسفانه بانکهای عامل همه واحدها را در یک رده قرار دادهاند، درصورتیکه افرادی هستند که ۵ بار وام علوفه دریافت کرده و درجایی دیگر هزینه کردهاند.
نماینده حقوقی اتحادیه دامداران استان تصریح کرد: تعداد تسهیلات اعطایی بخش کشاورزی در استان بهاندازهای است که میدان سعدی ما الان باید دامداری باشد، حالا اگر ما واحدهای فعال را از بقیه واحدها جدا کنیم، رقم ناچیزی برای دولت خواهد بود و اگر فقط به آنها توجه شود وضعیت بهتر خواهد شد، ولی اگر از کل بخش کشاورزی استعلام گرفته شود یک رقم سرسامآور میشود.
ملکیزاده عنوان کرد: ۲ مجتمع فارغالتحصیلان در استان وجود دارد یکی «چشمه کبود» که روز اول کارشناسی نشده بودند و در حوضه آبریز سد ایلام قرار داشتند و تعطیل شد و دیگری فارغالتحصیلان ایوان است که تمام این واحدها از روز اول به کارشناسان و فارغالتحصیلان بخش دامپروری و کشاورزی واگذار شدند، اما متأسفانه سالهای اول چون نتوانستند واحدها را اداره کنند، به علت نابسامانی بازار آن را رها کرده و الان میگویند قبلاً فارغالتحصیلان بیکار بودیم، ولی الان بیکار بدهکار شدیم.
وی اظهار کرد: این بخش باوجود حضور فارغالتحصیلان این رشته نیز قابلحل نیست و از ۴۰ واحد به ۱۴ واحد فعال رسیدهاند و از این ۱۴ واحد فعال تنها ۵۰ درصد از آنها کار میکنند که آنهم با ۱۰ درصد ظرفیت در حال فعالیت هستند و افرادی که در این مجتمع باقی ماندهاند، ۲ شغله هستند، از شغل دیگر دامداری را تأمین میکنند و منافاتی ندارد که تولیدکننده متخصص در این زمینه نباشد، بلکه دارنده امتیاز سرمایهگذار است.
دامداری غیرعلمی و فارغالتحصیلان زیاد
این دامدار ایلامی بابیان اینکه صرفاً نباید تولیدکننده فارغالتحصیل بخش کشاورزی یا دامپروری باشد، بلکه میتواند از کارشناسان کمک بگیرد، افزود: تئوری با عمل خیلی فاصله دارد، چراکه فارغالتحصیل که تجربه کار عملی نداشته باشد، در تولید ناموفق خواهد بود.
ملکی زاده اضافه کرد: با فرض اینکه من میخواهم فقط وام این بخش را بگیرم و جای دیگر سرمایهگذاری کنم، طرح توجیهی به جهاد کشاورزی ارائه شده و بعد از آن به بانک داده میشود، اگر طرح، توجیه اقتصادی و مالی ندارد، چرا توسط جهاد کشاورزی تأیید میشود و به بانک معرفی میشوند.
اپیدمی اقساط را پرداخت نکن!
شیرخانی در ادامه گفت: متأسفانه یک اپیدمی در ایلام وجود دارد که میگویند اقساط را پرداخت نکن، مگر چه کارت میکنند؟ پرداخت نکن مشکلی پیش نمیآید؟ یکی از مشکلات بانکی ما درگذشته این بود که بانک برخورد مناسبی نداشت، ولی الان کمی بهتر شده و بانکهای ما کمی سخت میگیرند.
وی خاطرنشان کرد: ما بعد از تولید مشکل داریم و شرایط اقتصادی بهگونهای تغییر میکند که ادامه مسیر امکانپذیر نیست، تا جایی که یکباره دلار و هزینهها ۳ برابر میشوند. در صورتی که در طول سالهای کارم در جهاد کشاورزی ندیدم کسی بدون استفاده از تسهیلات بانکی از جیب خودش در این بخش سرمایهگذاری کند.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان بیان کرد: کوچکترین نوسان که رخ میدهد روی کار ما تأثیر میگذارد، چون ما سرمایه نداریم.
کریمی ادامه داد: ما پول را به افرادی میدهیم که سرمایهگذار نیستند و فرد هم وقتی میبیند که در تولید ارزشافزوده کمتری هست تا خدمات و دلالی، کوتاه میآید.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه در صنعت ما فرد بهجای خرید ماشینآلات جدید دسته دوم خریداری میکند و بهنوعی کارشناس ارزیاب را راضی میکند، عنوان کرد: ما کننده کار کم داریم که خودش سرمایهگذاری کند.
دانشجویان دامپروریِ فارم ندیده
فتاح نیا در ادامه تصریح کرد: ۷۰ درصد هزینه در بخش تغذیه صورت میگیرد، یکبار اتفاق نیفتاده که صاحب یک گاوداری به ما مراجعه کند و از ما مشاوره علمی بخواهد.
وی اولین چالش دامپروری در استان را عدم آموزش علمی مناسب به فارغالتحصیلان علوم دامی دانست و گفت: چون من فارم ندارم، چطور واحد عملی را به دانشجو یاد دهم، علیرغم اینکه ما کمی فارغالتحصیل داریم، ولی دانشآموخته کیفی نداریم، اگر دانشجو کاری را قبل از اجرا تجربه کند، بعد از اتمام درس جرات پیدا میکند.
به بازار عراق بیتوجه هستیم
ملکیزاده خاطرنشان کرد: یکی از دیگر مشکلات ما عدم اجرایی شدن مصوبات مجلس و دولت است که میتوان به خرید تضمینی شیر در سال ۸۸ اشاره کرد.
این دامدار ایلامی با اشاره به اینکه شیر یک ماده فسادپذیر است و هیچ مادهای برای نگهداری آن نداریم، تصریح کرد: یونجه بستهای 6 هزار تومان را ما الان 12 هزار تومان میخریم، جو و گندم و سایر نهادهها که افزایش قیمت دارند، اما شیر ما همان ۱۰۰۰ تومان است، پس این تولید خودبهخود صرفه اقتصادی ندارد و دامپروری ما به سمت نابودی میرود.
وی افزود: صنایع تبدیلی در حوزه ما وجود ندارد مثلاً اگر یک واحد تبدیل شیر به شیر خشک در اختیار داشته باشیم، اهرمی است که شیر را به هر قیمتی عرضه نکنیم و قدرت خرید را دیگر به دست خریدار نمیدهیم.
نماینده حقوقی اتحادیه دامداران استان بابیان مطلب که کسی در ایلام رغبتی برای سرمایهگذاری ندارد، ادامه داد: در حوزه شیر دامداریهای شیری، باید واحد تبدیل شیر خشک داشته باشیم، در کشور عراق نیز بازار کافی برای آن وجود دارد، در حال حاضر سرمایهگذار نداریم، چون توجیه ندارد.
ملکیزاده به نامه ارسالی شرکت تعاون روستایی کشور پیرامون احداث صنایع تبدیلی شیر در استان اشاره و اضافه کرد: نامهای به اتحادیه استان داده بودند و ما هم به کارخانههای شیر استان ارجاع دادیم، ولی اصلاً حاضر به جواب هم نبودند.
شیرخانی بابیان اینکه بخش اعظم شیر تولیدی ما از واحدهای روستایی و عشایری تأمین میشود که بار میکروبی زیادی دارد، لذا برای تبدیل به شیر خشک نمیتوان آن را استفاده کرد، گفت: شیری که باید به شیر خشک تبدیل شود، باید استانداردهای لازم را داشته باشد.
ملکیزاده افزود: صنایع تبدیلی تنها اهرم ما برای برخی بیمهریهای خریداران شیر در حق گاو داران شیری استان است و اگر نتوانیم بار میکروبی شیر را کاهش دهیم و به شیر خشک تبدیل شود، میتواند برای استفاده خود گوسالهها مورد مصرف قرار گیرد.
ملکیزاده اضافه کرد: اگر تضمین خرید وجود داشته باشد، کیفیت تولید بالا خواهد رفت.
وی مشکل حال حاضر دامداران استان را کمبود نقدینگی دانست.
در سیاستگذاری مشکل داریم
طاهرپور با اشاره به اینکه تصمیمات برخی از سیاسیون عمده مشکلات ما هستند، اظهار کرد: سیاستگذاریهای ما بخشی مرکزی و بخشی هم استانی هستند و در حال حاضر ما در سیاستگذاری دامپروری در استان مشکل داریم.
وی با بیان اینکه نظام دامداری در این استان مشکل دارد، تصریح کرد: ما فقط به دنبال کمیت هستیم، درحالیکه دنیا کیفیت را نیز حل کرد.
دانشگاه ما ایزوله است و با بیرون ارتباط ندارد
این مدرس دانشگاه با طرح سؤالاتی چالشهای دامپروری در استان را اینگونه برشمرد: جایگاه کشاورزی ارگانیک در استان کجاست؟ چرا مرغ تخمگذار نداریم؟ متولی آموزش در بخش کشاورزی کیست؟ چه ارتباطی بین آموزش و تحقیقات دانشگاه و جهاد کشاورزی وجود دارد؟ دانشگاه ما ایزوله است و با بیرون ارتباط ندارد، نظام دامداری ما متولی آموزش و تحقیقات ندارد، دستهای پشت پرده وجود دارد که فقط به دنبال سود خودش است، متولی بازاریابی دامداری ما کیست؟ چرا یزدیها و اصفهانیها زمینهای مهران و دهلران را اجاره میکنند؟ چرا کشاورز ما راغب به کار نیست؟ ما نتوانستهایم که محصول خود را که یک دانشجو باکیفیت است، تربیت کنیم. در دانشگاههای بزرگ عمده درآمد آنها رشته علوم دامی است، ولی در ایلام ضعیفترین گروه است، ما نمیدانیم سند چشمانداز استان در ۱۴۰۴ کجاست و چه باید کرد؟ چرا گاوداری ۱۰۰ رأسی با ۲۰ رأس اداره میشود؟ مقایسه سود و زیان نداریم، قیمت نهادهها بالا رفته، ولی قیمت فروش بدون تغییر مانده است.
طاهرپور با اشاره به اینکه دامداری و دامپروری ما در استان بهمثابه فردی است که فقط یک دست آن در حال رشد است و سایر اعضا رشد نکردهاند، خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم استان را نجات دهیم پرورش آبزیان، طیور و دامپروری را باید تقویت کرد و آیا مسئولین استان به بخش دامپروری دانشگاهها با چه دیدی نگاه میکنند؟ آیا معجزه میخواهد؟
این عضو هیئتعلمی علوم دامی دانشگاه ایلام یادآور شد: سیاست جزیرهای ایجادشده است و توسعه استان را باید متوازن دید.
چرخه تولید ما معیوب است
وی با اشاره به اینکه ما درزمینهٔ صنایع تبدیلی و تکمیلی ضعف داریم و چرخه ما معیوب است، گفت: شیروان و چرداول، ایوان و درهشهر از حجم زیاد مرغداری اشباع شده و در حال ترکیدن است، ولی مابقی شهرستانهای استان هیچ سهمی ندارند، چراکه توسعه استان باید متوازن باشد.
طاهرپور رشد استان در بخش دامپروری راکمی و بدون مطالعه اعلام و عنوان کرد: دامداری سنتی را از بین بردیم و به صنعتی و نیمهصنعتی هم نرسیدیم و کشاورزی ارگانیک هم بیخیال شدیم و در کل اصلاً در بخش کشاورزی و دامداری جایگاهی نداریم، نظریه توسعه پایدار در استان بر پایه توسعه بخش کشاورزی، صنعت و بهرهگیری از قابلیتهای مبادلات مرزی است.
وی گفت: چالش و مشکلات ما خیلی زیاد است و اگر همالان برای حل آنها الان اقدام کنیم، سالها طول میکشد.
فتاح نیا در بخش پایانی سخنان خود گفت: همفکری میتواند کمککار و رافع مشکلات باشد، چراکه بخشهای مختلف در این زمینه هماهنگی ندارند.
وی به چالشهای دامپروری استان اشاره و بیان کرد: عدم آموزش مناسب عملی به فارغالتحصیلان رشته علوم دامی، عدم داشتن فعالیت فارمی برای دانشجویان تا پایان دوره بهنحویکه دانشجو حتی یک دام هم نمیبیند، دانشگاه آزاد رشته علوم دامی دارد، ولی دریغ از یک آزمایشگاه و یا دانشگاه پیام نور رشته علوم دامی آورده، ولی به چه قیمت مگر این رشته نظری است؟ واحد عملی اصلاً برگزار نمیکند، عدم وجود پژوهشکده علوم دامی برای حل مشکلات این حوزه، پایین بودن سطح علمی دامپروران استان و عدم بهروز بودن اطلاعات آنها، تعداد کم دام در دامداریهای ما، عدم استفاده از مکمل، تولید ناکافی علوفه در استان، نبود صنایع تبدیلی، عدم وجود کارخانه جوجهکشی در استان و تولید جوجه ۲ روزه چراکه مرغداران ما از استانهای شمالی کشور جوجه تهیه میکنند.
وی بابیان اینکه باید دیدگاه سنتی از سطح مزارع دامی را به صنعتی تبدیل کرد تصریح کرد: چرا باید به دام کاه و نان خشک داده شود و انتظار داشته باشیم شیردهی زیادی داشته باشد.
با نگاه سنتی نباید انتظار تولید صنعتی داشت
شیرخانی در پایان بابیان اینکه تمام امور واحدهای دامداری توسط کارگران انجام میشود، نگاه علمی و دقیق وجود ندارد، گفت: روحیه مشارکت در استان وجود ندارد و با نگاه سنتی به دامداری در استان نباید انتظار تولید صنعتی داشت.
تهیه و تنظیم از: رضا نجفی، خبرنگار ایسنا، منطقه ایلام